Een kaasschotel samenstellen - hoe doe je dat?

Er zijn verschillende kaasfamilies die je kunt kiezen voor een boeiende smaakervaring te beleven. Je kan kiezen uit de volgende families:

  • Verse kaas : geitenkaasjes, mozarella's, ...

  • Halfzachte kaas : Damse Brie, Herve kaas, Brugge Blomme, Delice de Bourgogne, Explorateur ...

  • Halfharde kaas : Affligem Adbijkaas, Brugge Abdijkaas, Passendale, Père Joseph, Chimay, ...

  • Blauw geaderdekaas : Rochefort Papillon, Stilton Rings, Blue Stilton, Gorgonzola, ...

  • Roodschimmelkaas (gewassenkorst) : Munster, De Drie Mussen, Epoisses,…,

  • Witschimmelkaas : Camembert Rustique (ook in lichte versie), Brie (de Meaux, Franse brie), Camembert di Bufala, ....

  • Speciale korst : Cailladou (bedekt met provencaalse kruiden), Antwerps Pikantje (Een Brugse Blomme ingewreven met pepertjes en knoflook) ....

Eén of twee kazen per soort is voldoende.

Hoeveel kaas heb je nodig voor een kaasschotel?

Afhankelijk van wat je wilt bereiken en hoe groot de honger is, mag je volgende berekeningen maken:

  • Hapje (bv. Bij het aperitief) :: 50 tot 100 g / pp

  • Broodbeleg : 20 g / snee broed

  • Maaltijd : 250 à 270 g / pp

  • Dessert : 100 g / pp

Hoe kazen goed bewaren?

Kaas is een levend product omdat de smaak evolueert in tijd. Temperatuur is een belangrijke factor .. Kazen bewaar je best in de koelkast (een frisse kelder is oké voor harde kazen). Dek de kazen altijd goed af, anders neemt de kaas de smaak van andere producten in zich op. Breng de kazen een halfuur tot een uur voor je ze serveert op kamertemperatuur. Op deze manier komt de smaak van de kaas het best tot zijn recht. 

 

Hoe je kaasschotel mooi presenteren?

het oog wil ook wat - wees creatief

kaassnijdenA.jpg
kaassnijdenB.jpg
kaassnijdenC.jpg
kaassnijdenI.jpg
kaassnijdenE.jpg
kaassnijdenF.jpg
kaassnijdenG.jpg
kaassnijdenH.jpg

Kazen kan je in allerhande vormen en kleuren hebben. Door kazen in verschillende vormen te presenteren, krijg je een interessant lijnenspel.

  • Ronde en vierkante kazen halveer je eerst (zoals een taart) - daarna snij je er spietjes van

  • Cilindervormige kazen snij je in schijfjes. Verder kan je ze eventueel in driehoekjes snijden.

  • Platte, lange kaasstukken worden in een punt gesneden.

  • Halfharde en harde rechthoekige kazen serveer je het beste in sneden of staafjes.

B17.jpg

Kaasbuffet

Presenteer de kazen op natuurlijke ondergronden. De kazen zien er overheerlijk uit als je ze presenteert op een houten plank of op leisteen. Als de kazen niet vooraf gesneden zijn, neem je per kaas een apart mes .. Zo ontstaat er geen contaminatie tussen de kazen onderling.. ..

Voorzie ook vlagjes met de namen van de kazen - vele kazen zijn niet door iedereen gekend.

Serveer zoete, zoute en hartige begeleiders

Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Brood neutraliseert in de eerste plaats en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Zorg voor variatie : : Bijvoorbeeld : knapperig notenbrood (.zachte schimmelkazen en kazen met notenaroma zoals een Comté) - grof boerenbrood (abdijkazen). Rozijnenbrood (met zoutere blauwschimmelkazen), Roggebrood (Verschillende blauwe kazen), Franse Baguette (Camembert, Brie, Chaource) - hun romigheid contrasteert met het krokante korstje en de zachte binnenkant.van witte schimmelkorstkazen en de vaste kazen (Comté, Emmental, Beaufort,…). Vijgenbrood (Blauwschimmelkazen), Brood met gedroogd fruit harmonieert omwille van de zoetigheid met krachtige kazen als epoisses en verzacht de blauwschimmelkazen. Brood met olijven is een waar genoegen met verse kazen - en peperkoek al dan niet licht getoast smaakt heel goed bij blauwe kazen en lang gerijpte geitenkazen..

Noten, druiven en rozijnen zijn zeker een pluspunt. Fruit zorgt voor verfrissing in de mond. We hebben ook heerlijke verse vijgen, lekkere frisse stukjes appel, verse tomaatjes, radijsjes, waterkers, selder, komkommer ..... en / of een heerlijke aromatische Belgische peer past perfect bij blauwe geaderde kazen. Ook honing, mosterd, augurken en zilveruitjes geven een kaastafel dat beetje extra.

Zout en zoet zijn twee vrienden op een bord. Vandaar dat harde oude kazen verrassend goed samengaan met confituren (Frambozen-, peren-, pruimenconfituur) ... Experimenteer er maar op los .., geef ‘Schwung’ aan je kaastafel!

Wat drinken bij een kaasschotel?

Bij de perfecte kaasschotels past uiteraard een bijgaande drank. Bij zachte, romige kazen horen lichte bieren (pils, witbier, fruitige en kruidige bieren). Hoe lichter de kaas, hoe lichter het bier. Aan de andere kant is het ook zo dat hoe sterker de kaas smaakt, hoe sterker het aroma moet zijn van de drank.

Tips wijnen

We trachten een evenwicht te bereiken tussen zoet, zout, zuur, bitter, hard en zacht. Vele kazen hebben een zurige smaak wat normaal geen probleem geeft met de zuren in wijn. De mond is namelijk al ingesteld op zuur. Aan de andere kant kan de combinatie zure wijn negatief uitvalen en kan de wijn zuurder gaan proeven (zuur en zuur versterken elkaar). Witte wijn reageert beter dan rode wijn. Zoete wijn proeft zoeter door de kaas. De tannine in de rode wijn reageren slecht op het zuur van de kaas, Zuur staat aan dezelfde kant als tannine waardoor de wijn hierdoor harder en stroever gaat smaken.

Tips als je persé rode wijn verkiest boven witte wijn :: :lichtere, fruitige rode wijnen met weinig tannines reageren over het algemeen positief - fruittonen worden gestimuleerd.. : .

Tips bieren

Bij zachte, romige kazen horen lichte bieren (pils, witbier, fruitige en kruidige bieren). Hoe lichter de kaas, hoe lichter het bier. Aan de andere kant is het ook zo dat hoe sterker de kaas smaakt, hoe sterker de aroma van de drank moet zijn. Bij kazen die sterk afsmaken kies je bv voor trappist (tripel), abdijbier (tripel , quadrupel). Een voorbeeld van een assortiment bieren dat je kan schenken bij diverse kazen (van licht naar sterk smakend) : La Trappe Trappist Blond (1-2/5 smaaksterkte) , La Trappe trappist Tripple (3/5 smaaksterkte), Achel Trappist (3/5 smaaksterkte), Gouden Carolus (4/5 smaaksterkte), La Trappe Trappist Quadrupel (4-5/5 smaaksterkte):….

KAAS EN ZWANGERSCHAP

Dokters raden zwangere vrouwen aan om enkel kaas van gepasteuriseerde melk te eten en rauwmelkse kaas te vermijden. Toch zijn er hier een aantal belangrijke uitzonderingen op die we u niet willen onthouden.
U mag harde kazen eten die meer dan 6 maand oud zijn. De listeria bacterie ontwikkelt zich immers niet op kazen met een harde korst met een stevige textuur (Comté, Beaufort, Oude Salers). Listeria groeit alleen op zachte en vochtige kazen. U moet dus opletten met gepasteuriseerde kazen met een gewassen korst (Epoisse, Maroilles, Munster). Ook al zijn dit vaak kazen van gepasteuriseerde melk, deze kazen kunnen door hun vochtig oppervlak een gunstige voedingsbodem zijn voor de lysteria bacterie.
Verwarmde kazen (fondue, raclette, tartiflette) mag u eten. De verhitting zal er voor zorgen dat de mogelijke ziektekiemen die in de kaas aanwezig zijn geëlimineerd worden.

Het risico op een listeria besmetting bij de kaas is zeer laag. Producenten proberen in hun eigen belang zo hygiënisch mogelijk te werken. Van de melk en de kaas worden er dagelijks stalen genomen en in het labo gecontroleerd.
Daarnaast voert het FAVV strenge controles uit en heeft ze internationale alarmcentrales, zodat mogelijk besmette kazen zo snel mogelijk uit de handel genomen worden.